Ontsteking na een wortelkanaalbehandeling

Had u last van een ontstoken wortelkanaal en heeft u dit laten behandelen, maar ervaart u napijn? Een ontsteking na een wortelkanaalbehandeling is helaas mogelijk, ondanks dat de procedure gericht is op de eliminatie van infecties binnenin de tand. Hoe ontstaat deze ontsteking, hoe herkent u het en wat zijn enkele tips om de pijn te verlichten? We lichten het uit in dit artikel. Lees gauw verder.

Kan een wortelkanaal opnieuw ontsteken?

Ja, dit is mogelijk. De tandpulpa is het binnenste deel van een tand dat zenuwen, bindweefsel en bloedvaten bevat. Het wortelkanaal is de verlenging van de tandpulpa die loopt tot de wortelpunt. Dit kanaal dient als een route voor zenuwen en bloedvaten. Helaas leidt een ontsteking aan uw wortelkanaal of tandpulpa tot veel pijn, gevoeligheid bij het kauwen, zwelling van het tandvlees en kan het in sommige gevallen zelfs een wortelpuntontsteking veroorzaken.

Een wortelkanaalbehandeling is een ingreep die als doel heeft om de ontsteking te behandelen. Wanneer u deze behandeling ondergaat, worden de geïnfecteerde of beschadigde delen verwijderd. Vervolgens worden uw wortelkanaal en tandpulpa gereinigd en afgesloten om verdere infectie te voorkomen. Ervaart u blijvende pijn na de wortelkanaalbehandeling? Dan is het mogelijk dat er opnieuw of nog steeds sprake is van een ontsteking.

Hoe herken ik een ontsteking na een wortelkanaalbehandeling?

De symptomen van een ontsteking na een wortelkanaalbehandeling kunnen variëren. De meest voorkomende soort pijn ervaart u tijdens het bijten of druk uitoefenen op de tand of kaak. Ook kloppende pijn, een aanhoudende gevoeligheid bij warmte en kou, zwelling, roodheid van het omliggende tandvlees en zelfs pus rondom de getroffen tand kunnen symptomen zijn waaraan u een ontsteking herkent.

Wanneer een wortelkanaalontsteking niet tijdig wordt behandeld, is er een kans dat de zenuw afsterft. Het gevolg hiervan is dat de tand of kies loskomt en u deze verliest. Daarnaast kan een onbehandelde infectie zich verspreiden naar andere delen van uw mond of zelfs naar uw gezicht en nek. Dit leidt tot verdere gezondheidsproblemen, zoals een abces of algemene zwelling.

De oorzaken van de ontsteking

Een ontsteking na een wortelkanaalbehandeling kan verschillende oorzaken hebben. We bespreken de meest voorkomende redenen.

Onvolledige reiniging

Uiteraard probeert uw behandelend tandarts of kaakchirurg er alles aan te doen om het ontstoken weefsel te verwijderen. Maar wanneer niet alle ontstekingsbacteriën effectief zijn verwijderd, kan dit resulteren in een aanhoudende infectie. Als gevolg hiervan kan het wortelkanaal ontstoken raken en pijn veroorzaken.

Moeilijk bereikbare wortelkanaal

Het komt wel eens voor dat wortelkanalen zo nauw of gebogen zijn dat ze tijdens de procedure moeilijk te reinigen zijn. Dit leidt ook tot een onvolledige reiniging. Wanneer de instrumenten van de arts deze ruimtes niet efficiënt kunnen bereiken, blijven restanten van ontstoken weefsel of ontstekingsbacteriën achter. Dit kan leiden tot een vertraging in het genezingsproces en pijnklachten veroorzaken.

Onzichtbare scheurtjes

Kleine scheurtjes in de tand bieden bacteriën een weg om de pulpa of het wortelkanaal binnen te dringen. Dit veroorzaakt opnieuw infecties, zelfs na de procedure. Dergelijke scheurtjes zijn vaak niet zichtbaar met het blote oog of zelfs op röntgenfoto's, wat diagnose en behandeling moeilijker maakt. Herhaalde druk op de tand, zoals bij het kauwen, kan deze scheurtjes immers verergeren.

Nieuwe infecties

Is de tand na de behandeling niet goed afgesloten? Ook dan kunnen nieuwe bacteriën moeiteloos het kanaal binnendringen en een infectie veroorzaken. Een slechte afdichting geeft speeksel en bacteriën gemakkelijk toegang om hun weg te vinden naar het behandelde gebied. Dit vergroot het risico op herinfectie, wat vaak resulteert in de noodzaak voor verdere behandelingen.

Tips voor wortelkanaalbehandeling napijn

Tijdelijke napijn na deze procedure duurt doorgaans niet langer dan een week. Heeft u pijn na een wortelkanaalbehandeling en bent u op zoek naar tips? Er zijn een paar manieren om de pijn te verlichten tijdens het genezingsproces:

  • Pijnstillers: paracetamol of ibuprofen kunnen helpen bij het verminderen van de ontsteking en bijkomende pijn
  • Koude kompressen: een koud kompres op de wang helpt om de zwelling en ongemak te verzachten
  • Rust: voldoende rust en het vermijden van zware activiteiten bevorderen de genezing
  • Goede mondhygiëne: poets en flos voorzichtig rond het behandelde gebied in uw mond om verdere infecties te voorkomen
  • Neem contact op met uw tandarts: blijft de pijn aanhouden of verergert het? Dan is het raadzaam om contact op te nemen met uw tandarts voor een vervolgbehandeling of verdere evaluatie

Neem contact op

Heeft u te maken met een ontsteking na een wortelkanaalbehandeling, bijvoorbeeld omdat er sprake is van hevige pijn, een forse zwelling of koorts hoger dan 39 graden? Neem dan contact op met Match Tandartsen, wij zijn gevestigd in Capelle aan den IJssel.

Inschrijven

Contact

Match tandartsen
Stellingmolen 14
2906 SH Capelle aan den IJssel

0104420098
info@matchtandartsen.nl

Neem contact opInschrijven

(Telefoon bereikbaar vanaf maandag t/m vrijdag van 08:00 tot 12:30)