Hoe herkent u de symptomen van tandvleesontsteking op tijd?

Symptomen van tandvleesontsteking: Hoe herkent u dit op tijd?

Tandvleesontsteking wordt ook wel gingivitis genoemd en is een veelvoorkomend probleem dat in een vroeg stadium niet direct opvalt. Dit komt doordat de klachten in het begin mild zijn en voor weinig klachten zorgen. Toch is het belangrijk om de symptomen van tandvleesontsteking tijdig te herkennen. Wanneer u een tandvleesontsteking niet behandelt, kan deze verergeren tot parodontitis. Dit is een ernstigere aandoening die in het slechte geval zelfs kan leiden tot tandverlies. In dit artikel leggen we uit welke symptomen u in de gaten moet houden, waarom snelle actie belangrijk is en hoe u verdere complicaties voorkomt. Voorkomen is immers beter dan genezen!

Wat is tandvleesontsteking precies?

Tandvleesontsteking is een ontsteking van het tandvlees die ontstaat door de ophoping van tandplak. Tandplak is een kleverige laag van bacteriën en voedselresten die zich voortdurend op uw tanden vormt. Als u deze plak niet goed verwijderd door te poetsen en flossen, kunnen de bacteriën het tandvlees irriteren en een ontstekingsreactie veroorzaken.

Er zijn twee belangrijke vormen van tandvleesontstekingen:

  • Gingivitis: Dit is de milde vorm van tandvleesontsteking. Wanneer hiervan sprake is is het tandvlees rood, gezwollen en bloedt het gemakkelijk. Dit merkt u vooral op tijdens het poetsen of flossen.
  • Parodontitis: Als gingivitis niet op tijd wordt behandeld kan het overgaan in parodontitis. In dit geval raakt niet alleen het tandvlees ontstoken, maar ook het kaakbot en de vezels die uw tanden op hun plaats houden. Dit kan leiden tot loszittende tanden en zelfs tandverlies.

De belangrijkste symptomen van tandvleesontsteking

Tandvleesontsteking kan zich op verschillende manieren uiten. Let goed op de volgende symptomen:

  • Rood en gezwollen tandvlees: Gezond tandvlees is stevig en roze. Bij een ontsteking kan het tandvlees rood, gezwollen en gevoelig aanvoelen.
  • Bloedend tandvlees: Bloedt uw tandvlees bij het poetsen of flossen? Dit is vaak een van de eerste signalen van tandvleesontsteking. Gezond tandvlees bloedt niet zomaar.
  • Pijnlijk of gevoelig tandvlees: Ontstoken tandvlees kan gevoelig zijn bij aanraking of tijdens het eten van warme, koude of zoete voedingsmiddelen.
  • Slechte adem (halitose): Een aanhoudend slechte adem of een vieze smaak in de mond kan een teken zijn van bacteriële activiteit door tandvleesontsteking.
  • Terugtrekkend tandvlees: In een later stadium kan het tandvlees zich terugtrekken, waardoor tanden langer lijken. Dit kan leiden tot gevoelige tandhalzen.
  • Loszittende tanden: Bij vergevorderde ontsteking kan het ondersteunende kaakbot worden aangetast, wat leidt tot loszittende tanden. Dit is een ernstig symptoom dat meteen behandeld moet worden door een tandarts.

Waarom is het belangrijk om tandvleesontsteking op tijd te behandelen?

Tandvleesontsteking lijkt misschien onschuldig, maar kan ernstige gevolgen hebben als u niet op tijd actie onderneemt. In het beginstadium is gingivitis te verhelpen middels een goede mondhygiëne en professionele reiniging door de tandarts of mondhygiënist.

Is de ontsteking parodontitis geworden? In dat geval kan de ontsteking leiden tot blijvende schade aan het tandvlees, het kaakbot en de ondersteunende weefsels van de tanden. Daarnaast zijn er verbanden gevonden tussen parodontitis en andere gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en ademhalingsproblemen.

Hoe kan ik tandvleesontsteking voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen. Gelukkig kunt u met een goede mondverzorging het risico op tandvleesontsteking aanzienlijk verkleinen:

  • Poets twee keer per dag: Gebruik een zachte tandenborstel en fluoride-tandpasta. Besteed extra aandacht aan de rand van het tandvlees.
  • Flos dagelijks: Hiermee verwijdert u tandplak en voedselresten tussen de tanden waar de borstel niet bij kan.
  • Gebruik een mondspoeling: Antibacteriële mondspoelingen kunnen helpen om bacteriën te verminderen.
  • Regelmatige tandartscontroles: Bezoek minstens twee keer per jaar uw tandarts of mondhygiënist voor een professionele gebitsreiniging en controle.
  • Stop met roken: Roken vermindert de weerstand van het tandvlees tegen infecties.
  • Gezonde levensstijl: Eet een gebalanceerd dieet, beperk suikers en zorg voor voldoende hydratatie.

Hulp nodig bij het verhelpen of voorkomen van klachten?

Breng dus tweemaal per jaar een bezoek aan de tandarts, zelfs als u geen pijn of andere klachten ervaart. De tandarts kan beginnende tandvleesontsteking vaak herkennen voordat u zelf symptomen opmerkt. Om die reden raden we dan ook aan om al bij de eerste symptomen van een tandvleesontsteking contact op te nemen met uw tandarts. Op deze manier kan erger worden voorkomen. Uiteraard merkt uw tandarts eventuele symptomen van een ontsteking ook op. Maak in het geval van klachten of als het weer tijd is voor de periodieke controle een afspraak. Neem contact op met een tandarts in Capelle aan den IJssel. Wat kunnen we voor u betekenen?

Inschrijven

Contact

Match tandartsen
Stellingmolen 14
2906 SH Capelle aan den IJssel

0104420098
info@matchtandartsen.nl

Neem contact opInschrijven

(Telefoon bereikbaar vanaf maandag t/m vrijdag van 08:00 tot 12:30)