Gebitsslijtage

Slijtage van tanden en kiezen

Afspraak maken

Gebitsslijtage

Gebitsslijtage is een steeds groter wordend probleem. Ongeveer 1 op de 10 gebitten vertoont meer dan normale gebitsslijtage.

Bij gevorderde gebitsslijtage kunnen er klachten ontstaan. Bijvoorbeeld gevoeligheid of pijn bij eten en drinken van warme, koude, zoete en zure voedingsmiddelen.  Ook het goed kunnen kauwen kan moeilijker worden en  er kunnen stukjes van tanden en kiezen breken doordat ze zwakker en dunner worden. Dit kan leiden tot problemen met de esthetiek, tanden worden steeds korter en lelijker.

Zeer ernstige gebitsslijtage kan dramatische vormen aannemen en tot pijn en ontstekingen aanleiding geven. De behandeling van gebitsslijtage vereist training en specifieke ervaring van de tandarts. Om hierin te voorzien is er een masterclass opleiding aan de universiteit om uitgebreid restauratief werk m.b.t. gebitsslijtage en esthetiek te leren verrichten. Tandarts Ali Shaikhani heeft deze opleiding afgerond en u kunt bij hem terecht voor vragen en/of behandeling van uitgebreide gebitsslijtage en/of esthetische verbeteringen aan het gebit. Ook is het mogelijk voor patiënten buiten onze praktijk, om op verwijzing door hun eigen tandarts, zich voor gebitsslijtage of esthetische problemen te laten behandelen.

Oorzaken

Enige slijtage aan het gebit is normaal.
Extra slijtage kan ontstaan door;

  • tanden knarsen en klemmen
  • verkeerde gewoontes zoals nagelbijten, tanden gebruiken voor  “karweitjes”, te hard poetsen
  • zuur voedsel  (frisdranken, vruchtensappen, wijn, fruit, snoep, vit. C tabletten, rauwkost en dressing)
  • oprispingen van maagzuur

Meestal is er bij gevorderde gebitsslijtage sprake van een combinatie van oorzaken. Met name de slijtage door zuur (erosie) neemt de laatste jaren toe. Dit komt door de toenemende consumptie van zuurhoudende dranken en voeding. Speeksel biedt een natuurlijke bescherming, door te veel zuur in de voeding kan het speeksel al dit zuur onvoldoende neutraliseren en tast dit het glazuur aan. Dit proces verloopt nog sneller wanneer er ook andere oorzaken een rol spelen.

Voorkomen

Voorkom gebitsslijtage door:

  • tandenknarsen te vermijden (dit is moeilijk omdat het vaak tijdens de slaap optreedt, de tandarts kan eventueel een anti-knarsplaatje vervaardigen)
  • niet op nagels of op andere voorwerpen te bijten
  • maximaal 7x per dag  te eten of te drinken. Dit zijn 3 hoofdmaaltijden en maximaal 4 tussendoortjes. (Vuistregel: na het eten of drinken minstens 2 uur niets meer nemen).
  • tandveilige dranken te drinken (water, melk, thee zonder suiker)
  • een uur voor het tandenpoetsen geen zure producten meer  te eten of drinken
  • na het eten of drinken van zure voeding te spoelen met water of melk
  • geen voeding of dranken na het laatste tandenpoetsen (of mee naar bed) te nemen
  • 2x per dag te poetsen met een niet te harde borstel en een laag abrasieve tandpasta met fluoride (Elmex, Zendium, Sensodyne),  eventueel te spoelen met fluoride 0,05% op waterbasis
  • bij oprispingen van maagzuur met water te spoelen  en voor verder advies de huisarts te raadplegen

Behandeling

Bij geringe slijtage ligt de nadruk op preventie. Bij gevorderde of ernstige slijtage kan behandeling noodzakelijk zijn.

Gebitsslijtage is goed te behandelen met behulp van composiet. Op relatief eenvoudige en goedkope wijze (80-120 euro per element) worden tanden en kiezen weer opgebouwd. Wel vraagt dit om specifieke kennis en ervaring van de tandarts. Dit gebeurt vaak geheel pijnloos en het resultaat is duurzaam, natuurlijk en mooi. Ook tanden kunnen door het aanbrengen van een composietfacing weer verfraaid en eventueel verlengd worden.

Voor een bevredigend en voorspelbaar eindresultaat moet er een goede analyse gedaan en een behandelplan opgesteld worden. Bij de intake vragen wij u een uitgebreide vragenlijst in te vullen, wordt er een uitgebreid onderzoek gedaan, gebitsmodellen en mondfoto’s gemaakt en eventueel aanvullende röntgenfoto’s.

Aan de hand van al deze gegevens wordt er een behandelplan opgesteld, U krijgt dit plan, voorzien van een kostenbegroting, thuisgestuurd. Indien nodig of wanneer u dit prettig vindt kunnen we dit plan nog nader bespreken. Na uw akkoordbevinding  worden er afspraken gemaakt voor de behandeling. Na afloop van de behandeling wordt het resultaat weer met mondfoto’s vastgelegd.

Contact

Match tandartsen
Stellingmolen 14
2906 SH Capelle aan den IJssel

0104420098
info@matchtandartsen.nl

Neem contact opInschrijven

(Telefoon bereikbaar vanaf maandag t/m vrijdag van 08:00 tot 12:30)